Aproape toată lumea are din când în când probleme cu somnul. De fapt, majoritatea oamenilor suferă la un moment dat în viață cel puţin un acces semnificativ de insomnie.
În vreme ce majoritatea episoadelor de insomnie sunt de scurtă durată și limitate, în unele cazuri, insomnia este un semn al unei probleme de natură emoţională, socială sau chiar medicală. Dacă suferi de insomnie persistentă, e recomandabil un consult medical.
Din fericire, marea majoritate a celor care suferă de insomnie poate fi ajutată respectând doar șapte repere pentru o bună igienă a somnului:
- Evită cofeina și alcoolul, mai ales seara.
- Asigură-te că faci mișcare din plin, în mod regulat, dar fii atent să nu exagerezi.
- Folosește-ţi patul doar pentru somn și sex – evită deci să te uiţi la televizor, să mănânci și chiar să citești în pat.
- Încearcă să îți menții dormitorul răcoros, temperatura crescută excesiv afectează adesea somnul profund și liniștit.
- Respectă un tipar consecvent pentru ora de culcare. Nu îţi desincroniza corpul cu ore de culcare şi trezire neregulate.
- În afara cazului în care nu le tolerezi, consumă o cantitate moderată din alimente bogate în aminoacidul care stimulează somnul, triptofanul, cum ar fi carnea de pui și laptele.
- NU TE FORȚA SĂ ÎNCERCI SĂ DORMI
Dacă nu poţi adormi destul de repede, dă-te jos din pat și fă o activitate ușoară, cum ar fi cititul într-un scaun confortabil, sau fă câteva pasienţe, până ți se face somn, apoi du-te înapoi în pat.
Dacă aceste repere simple nu te ajută în decursul a câteva nopți, consultă medicul de familie sau un specialist calificat în sănătate mentală.
Add Comment